Vietnam – 21 t/m 23 juli 2008 – Halong Bay

Maandag 21 juli – Halong Bay (door Nuttert)

We zijn vanmorgen, na een goede nacht, vroeg opgestaan. We worden om ca. 08.00 uur opgehaald om naar Halong Bay gebracht te worden. Uiteindelijk wordt het 08.30 uur, maar dat had als voordeel dat je geen rondjes door de stad hoeft te rijden; iedereen zit al in de bus. De reis duurt ca. 3 uur, inclusief tussenstop, waar we Jens en Maria (De Duitsers) weer tegenkomen. Zij gingen ook naar Halong Bay, maar met een andere organisatie. Hierna zullen we ze echt niet meer zien, zij gaan twee dagen om daarna naar Ho Chi Mihn City (HCMC) te gaan.

In Halong Bay moeten we even wachten om via een klein bootje op de grote boot Dream Voyage te gaan. Mooie boot en goed onderhouden. Dat ziet er allemaal goed uit. Alleen word ik nogal kriegelig van het georganiseerde reizen. Maar goed, weten we dat ook weer en doen we dat dan ook nooit meer!!

Eenmaal op de boot hebben we eerst een half uurtje ‘rond gekeken’, vanuit onze positie in de kajuit. Hierna is de lunch; rijst met vis, groente etc. Daarna gaan we varen. Eerst bezoeken we een paar grotten. Het is hier stampvol, vooral met Vietnamezen. Daarnaast is het wel een aardige grot, maar ook niet echt bijzonder. Hierna hebben we een flink eind gevaren om te gaan kayakken. Het is al laat in de middag, zodat we bijna de zon onder zien gaan. Dit hebben we uiteindelijk vanaf de boot gezien, en dat was mooi.

Voor het kanoën krijgen we eindelijk de sleutels van de hut om ons te kunnen omkleden. Na het kanoën is er nog een klein stukje gevaren om midden tussen de rotsen te kunnen zwemmen, wij niet. Hierna hebben we nog een klein stukje gevaren naar de ligplaats voor de nacht. Hier is ook het diner; rijst met vis, groente etc. ’s Avonds hebben we vrij en hebben we lekker gelezen onder genot van een biertje.

Dinsdag 22 juli – Halong Bay (door Nicole)

We worden om 7.30 uur bij het ontbijt verwacht. We krijgen de ondertussen welbekende ; toast met gebakken. Nuttert heeft helaas niet zo goed geslapen. Je zou zeggen dat het slapen op een boot toch niet zo wennen zou zijn, maar de vreemde geluiden, het raam dat niet sluit en een druppelende  kraan (?) zorgde voor een onrustige nacht.

Bij het eten vertelt Nam, onze reisleider, I will tell you about the plan. We beginnen hem ondertussen al een beetje te waarderen en we kunnen er zelfs al om lachen dat we weer keurig gezegd worden wat we wel en niet mogen doen. The plan is om eerst naar de jetty (pier) te varen aan de zuidkant van Cat Ba Island. Tijdens de tocht genieten we van de omgeving en de heerlijke temperatuur en het windje in de ochtend.

Bij de jetty wordt de groep gesplitst. Diegene die een 3-daagse tocht hebben geboekt, wij dus, worden afgezet op het eiland met de kleine boot. De 2-daagse groep gaat terug naar het vaste land. Bij de jetty staat een groep van 5 Israëliërs gefrustreerd te wachten op de boot en de gids. Zij waren 2 uur eerder afgezet en hadden gehoord dat ze moesten wachten op de boot en de gids. Tot die tijd was er verder niets voor ze georganiseerd. Dus ze waren behoorlijk pissig.

Met de bus en alle bepakking gaan we naar de andere kant van het eiland; Cat Ba city, weer naar een jetty. Daar ligt onze nieuwe boot. We worden met  een andere boot er naar toe gebracht. Door de zware golfslag (vanwege de harde wind) zoeken we eerst een rustige baai op om over te stappen. Alles wordt prima geregeld.

Met de boot gaan we eerst door een vissersdorpje op het water naar onze nieuwe plek.

Hier zijn beduidend minder Junks met toeristen. wel zo plezierig. We worden afgezet bij een nieuwe jetty, waarna we fietsen naar een lokaal dorpje; Viet Hai in het National Park. In het dorpje wonen mensen op kosten van de overheid om het landschap te beheren. De meesten waren vroeger jagers en kapten bomen om vuur te maken. Het dorpje is omringd door prachtige rijstvelden. Gelukkig is het vandaag een dag met sluierbewolking,  waardoor de fietstocht nog enigszins te doen is. Natuurlijk zijn de fietsen te laag, dus dat is al inspannend genoeg.

In het dorpje maken we een wandeling, waar we vooral spinnen zien. Na korte tijd moeten we terug vanwege een giftige duizendpoot die zomaar uit de boom kan vallen. Nam vertrouwde dat niet meer. We fietsen dezelfde weg weer terug.

Vervolgens gaan we lunchen op de boot; rijst met vis en groente  …. en watermeloen als dessert. Daarna kunnen we gaan zwemmen. Bijna iedereen springt van de boot. Wij blijven (saai hoor) zitten. Gelukkig worden we even later bij een eilandje met strand afgezet, waar we een uurtje mogen zwemmen. Dat hebben we wel gedaan en dat is heerlijk ontspannen. Het water voelt lauw.

Met de boot worden we vervolgens weer teruggebracht naar Cat Ba. In Cat Ba verblijven we in Holiday View Hotel. Een superdeluxe plek (*** 3 sterren), met zeezicht, airco, tv. Snel gedoucht en daarna nog even het stadje in. Wandelen op de boulevard, het lijkt wel Benidorm. Zo’n plek die je ten allertijde vermijdt in Europa, maar nu is het wel relaxt. Helaas zit er bij onze tour ook een diner in het hotel bij, dus kunnen we zelf niet kiezen en zijn we gebonden aan de ongezellige eetbak waar we rijst met vis en groenten krijgen met als afsluiting een watermeloen.

Daarna naar onze kamer en wat tv gekeken. Totdat er een flinke powercut is en we helaas geen BBC World News kunnen afkijken.

Woensdag 23 juli – Van Halong Bay naar Sapa (door Nicole)

Ondanks het harde, stevige bed en de wasgoed die Nuttert nog midden in de nacht had verhangen, hebben we redelijk goed geslapen. Na een uitgebreid ontbijtbuffet hebben we ca. 1 uur in de grote hal staan wachten op ons minibusje. We vermaken ons met het pasgetrouwde Franse stel. Het is ons niet ontgaan dat ze elkaar wel heel vaak op de foto zetten en zo ontzettend blij kijken en alles is superb. We spreken uitgebreid over de Tour de France. Vandaag de dag van de Alpe d’Huez.

In een volgepropt busje gaan we op weg naar de jetty. Ongelooflijk wat een enorme, grote koffers er bestaan. Onhandelbaar in dit soort busjes, maar alles gaat er in. Een wonder. Bij de jetty worden we met de kleine boot weer op de grote boot gezet. De kleine boot moet twee keer varen vanwege de grote groep mensen.

De omgeving is opnieuw prachtig. Helaas hebben we de wind mee, waardoor het bloedheet is. Het zweet loopt met straaltjes naar beneden. Zelfs in de schaduw. Vooral Nuttert voelt zich er erg ongelukkig door. In Halong City gaan we eerst lunchen; vis met groente en rijst. Watermeloen als toetje. lekker, maar het is elke keer wel heel veel van hetzelfde.

Op de boot was ik in gesprek gekomen met Quynh, het Vietnamese fotomodel, tenminste ze heeft echt bij elke foto geposeerd als een model. We wisselen mobiele nummers uit en beloven haar dat als we in HCMC zijn we haar zullen bellen. Ze wil ons graag rondleiden. En ook m’n nagels en haren een beurt geven. Misschien moeten we dit eens doen. We zien wel. Ook zij was dus op vakantie in het Noorden. We horen dat het in het Zuiden nog warmer is.

De bus terug is even afzien, gelukkig is er airco. We worden als eersten afgezet in Hanoi en daar kunnen we in het Queen Star Hotel nog even douchen in een aparte kamer. Heerlijk. Daarna zijn we gaan eten in onze favoriete 69 bar-restaurant. Het smaakt weer heerlijk.

Tegen 20.00 uur stappen we in de taxi naar het station waar we door een vriendelijke meneer naar perron 6 worden gebracht. We delen een ‘kamer’ met 2 Denen. Zij hadden niet verwacht dat ze de ruimte zouden delen en waren not amused. Ik heb de film Charlies Chocolate Factory gezien en daarna zijn we gaan slapen.